Tänään on ma touko 16, 2016 15:38

SOS-lapsikylä hyväntekeväisyystempaus

Helatorstaina (2.6.2011) turkulainen TUSLA ry. oli jälleen sanansa mittainen, ja vei hienosti sekä kunnialla loppuun lapsille ja nuorille suunnatun hyväntekeväisyystempauksensa. Kyseessä oli siis täydellisen tukiasemapaketin lahjoittaminen asennettuna SOS-lapsikylälle Kaarinaan. Ideana hyväntekeväisyyslahjoitus sai alkunsa samoihin aikoihin kun yhdistyksessä suunniteltiin ja järjesteltiin poikkeuksellisen isoa LA-tapahtumaa Turun kauppatorille. Yhdistyksen jäsenten kesken haluttiin saada lisää harrastajia ja aktiivisuutta LA-harrastuksen pariin.

Lahjoituksellamme onnistuimme enemmän kuin täydellisesti; uuden tukiaseman myötä tuemme sekä innostamme lapsia ja nuoria yhteisen harrastuksemme aloittamiseen, eli siis saamme potentiaalisia uusia harrastajia. Tärkeämpänä kuitenkin itse henkilökohtaisesti pidän sitä, että mahdollisesti autamme nuoria, joilla saattaa olla vaikeuksia löytää kehittävä sekä hyvä harrastus.

Tarinan kaari sai alkunsa erään entisen ongelmanuoren ideasta viedä harrastusta eteenpäin tukemalla lasten ja nuorten mahdollisuutta päätyä radioharrasteen pariin. Yhdistyksen kokouksessa idea sai kannatusta. Joten siis toimeen. Oli aika etsiä kumppani hyväntekeväisyyslahjoituksen vastaanottajan rooliin.

Harrastustamme olen aina kehunut seuraavilla faktoilla, mikäli minun on sitä täytynyt jollekkin ”markkinoida” (hih, eräs nimeltä mainitsematon oman arvonsa useasti paljastanut paikallislehti kirjoitti lyhyesti jotenkin näin: ”Radioharrastus kehittää aivoja”... että voi hyvää päivää. Olin antanut sinne toimitukseen koko alla olevan tosiseikkoihin perustuvan kehulitanian, ja silti toimittaja omilla vapauksillaan lyhensi tekstin nurinkuriseksi.):


- Niin kuullun ymmärtäminen kuin kielellinen ilmaisutaito kehittyvät.
- Monet harrastajat saavat aikojen saatossa jonkinlaisen peruskäsityksen sähköstä ja elektroniikasta sekä antenneista, mikä useimmiten on laajempi tietämys kuin Matti Meikäläisellä. Muutamat lukevat itselleen sähköstä tai elektroniikasta ammatin.
- Osa harrastajista keräilee / metsästää pitkiä yhteyksiä joita skippikelit mahdollistavat ulkomaille asti. Näissä tapauksissa myös kielitaito kohenee, sillä tuolloin puhuttu kieli on englanti.
- Ja mikäli vielä nälkä kasvaa syödessä, on kehityskaarta jäljellä: moni harrasteestamme innostunut jatkaa radio-amatööriksi asti.

Kuten huomaatte, on yhteinen harrasteemme erittäin kehittävä ja eteenpäin vievä. Nyt kuitenkin takaisin tarinamme pariin. Ensimmäinen sekä toinen yhteydenotto paikallisiin perhekoteihin mahdollisena yhteistyökumppanina tuotti vesiperän. Myöhempi vaihtoehto em. perhekodeista suositteli olemaan yhteydessä Kaarinassa toimivaan SOS-lapsikylään.

Heti ensimmäisen puhelun aikana löytyi yhteinen sävel. SOS-lapsikylän Kaarinan toimipisteen johtaja Kari Kiesiläinen on nuoruudessaan seurannut läheltä radioamatööriharrastusta. Hänen veljensä on kyseisen harrasteen edustaja. Lisäksi Kari Kiesiläinen on itse aikanaan toiminut meripartiossa, joten VHF-puhelimet ovat hänelle tuttuja. Tässä vaiheessa oli TUSLA:lla ollut onni jo kaksi kertaa puolellaan. Perhekodin suositus osui nappiin, kuten lahjoituksen vastaanottajan johtajan kosketuspinta radioharrastukseen. Meillä on ollut onni mukana useamminkin, kuten tarinan edetessä huomaatte.

Joten siis täysillä eteenpäin. Puuttui kone, antenni ja mahdolliset asennustarvikkeet. Ensisijaisen tärkeänä pidimme sitä, että tapahtumassamme Turun kauppatorilla meillä olisi fyysisesti jotain luovutettavaa. 085KP oli yhteydessä Uranus-tuonti:in (www.koneita.com) ja selvitti tilanteen ja asiamme, johon konetta kaipasimme. Liikkeestä saimme ostaa Albrecht AE-8090 tukiasemakoneen ns.”asevelihintaan”, ja Uranus-tuonti järjesti koneen hienosti perille. Kyseisen koneen hinnan keräsivät TUSLA:n jäsenet keskuudestaan. Myös jo aiemmin mainittu 085KP lahjoitti henkilökohtaisesti kiepin AIRCELL-7 antennikaapelia hyväntekeväisyyteen.

Allekirjoittanut itse on aiemmin hieronut menestyksekkäästi kauppaa turkulaisen aktiiviharrastajan 56SD001:n kanssa. Bongasin KRH:n sivuilta em. herran myynti-ilmoituksen tukiasema-antennista, 5/8-aallon keppi kolmella maatasolla, SIRIO merkiltään. Ja tietysti uusi, paketissaan. Hinta oli kohdillaan, joten antenni vaihtoi omistajaa ja matkasi kohti hyväntekeväisyyttä.

Näillä eväillä lähdimme liikkeelle hyväntekeväisyyden osalta TUSLA on air-tapahtumaan. Selma42 oli tehnyt hienon kehystetyn lahjakirjan, jota koristivat muutaman kerhon jäsenen allekirjoitukset sekä pienimuotoinen selostus lahjoituksesta. Kyseinen kirja luovutettiin SOS-lapsikylän edustajalle TUSLA on air-tapahtumassa yleisön todistaessa elettämme lasten ja nuorten sekä harrasteen hyväksi. Tapahtumassa SOS-lapsikylälle luovutettiin myös tukiasemakone ja kaapeli. Luovutettava tukiasema-antenni oli kiireestä johtuneessa hässäkässä joutunut väärään autoon.

Kevään tullessa kävimme Selma42:n kanssa paikan päällä Kaarinan SOS-lapsikylässä arvioimassa tulevaa asennustyötä. Päädyimme siihen lopputulokseen, että kuvissa näkyvä kohta olisi paras asennukseen. Kiinnikkeet? Niin, nepä löytyivät Hatsalta, jälleen kerran jäsenen henkilökohtaisena panoksena hyväntekeväisyyteen. Kiinnikkeillä oli jo aiemmin ollut asennettuna 6 metrin alumiininen juuriputki, kokoa 50x5mm. Samanlaisesta putkesta haaveilimme.

Alumiinisen juuriputken hankinnassa päätimme kääntyä entisen harrastajan puoleen. Kyseinen herrasmies, Petri ”Pete” Orvasto, tunnettiin 80-luvun lopulla lälläharrastajana Turun seudulla kanavalla 7, kutsulla Transu. Nykypäivänä hän osaltaan huolehtii erilaisten konepajojen ja metalliteollisuuden materiaalikuljetuksista, yrityksensä kuljetusliike Petri Orvasto KY:n kautta. Tovin keskusteltuamme alumiinisen 50x5x6000mm putken ostamisesta, hän sanoi lahjoittavansa kyseisen putken TUSLA ry:lle. Tarkoitus johon putkea kaavailtiin, oli niin hieno, että Pete oli täysillä mukana. Jälleen kerran oli onni puolellamme. Selma42 säästi TUSLA:n rahoja järjestämällä putken kuljetuksen Lahdesta Turkuun, sillä rahti olisi muutoin ollut maksullinen.

Suurimmat tarpeet tukiaseman pystyttämiseen olivat siis näin ollen plakkarissa. Jotain pienempää tavaraa vielä tarvittiin kuten täkkipultteja, lautaa ja pattinkia, sekä maadoituskaapeli. Kyseisen kuparikaapelin salamoita varten järjesti Nessu. Muutamia asennuksessa tarvittavia pienvälineitä lainasi turkulainen JP-METALLI OY. Asema Kakkosnelonen Kaarinasta auttoi lainaamalla nälkävuoden pituista poranteräänsä kaapelin läpiviennin mahdollistamiseen. Kiitos! Myös Iiro tuli paikalle pitkän poranterän kanssa, hieman myöhemmin.

SOS-lapsikylän edustaja Kari Kiesiläinen osoitti omaavansa pelisilmää, sillä jo kerran sovittu asennuksen ajankohta jouduttiin muuttamaan allekirjoittaneen henkilökohtaisen sekoilun vuoksi. Ymmärtäväisyys riitti, ja uusi todenpitävä ajankohta oli siis helatorstai vuonna 2011.

Säiden haltija oli suosiollinen, asennuspäivän ollessa lämpötilaltaan noin 18,5°C plussan puolella, aurinkoinen sekä vain lievästi tuulinen. Asennustyö alkoi noin klo 11.30 ja päättyi tapahtumarikkaiden vaiheiden sekä lukuisten naurujen jälkeen noin klo 17.30. Antennin esiviritys osuin nappiin, olikos nyt sitten niin että kanavalla 1 swr:t olivat 1.2 ja kanavalla 40 ne olivat 1.3.

SOS-lapsikylän puolesta asentajille oli heti tarjolla mehua, kahvia sekä maukasta omenapiirakkaa. Myös loppusuoralla asennusporukka sai syödäkseen pizzaa ja palan painikkeeksi kokista. Työmiehet olivat siis palkkansa ansainneet! Allekirjoittanut nautti TUSLA:n jäsenten seurasta sekä työskentelystä heidän kanssaan - kyllä hyväntekeväisyys kannattaa.

 

Ohessa on asennuksesta muutamia kuvia.

http://gallery2.diktaali.net/main.php?g2_itemId=6747

Itse henkilökohtaisesti sekä TUSLA ry:n puolesta kiitän ja kumarran seuraavia tahoja:

URANUS-TUONTI OY, Lapua
KULJETUSLIIKE PETRI ORVASTO KY, Turku

sekä yksityishenkilöitä lahjoitusten / järjestelyjen osalta:

085KP (jäsen)
Hatsa (jäsen)
Selma 42 (jäsen)
56SD001

ja asennustiimiä työn osalta:

IIKOO (jäsen)
302 (jäsen)
Selma 42 (jäsen)
Jäppinen (jäsen)
Nessu (jäsen)
Iiro (jäsen)
Rape (jäsen (...sekä ”vieraileva tähti” asennustyömaalla) )
Kakkosnelonen (työkalutuki)

 

Alkuperäinen kirjoittaja : Cobra 18 (kasitoistanen)